Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΧΑΙΟ...ΛΟΓΙΚΑ

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και υπομονή, την Τετάρτη το βράδυ, την ανοικτή συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας Πόρου, με τη συμμετοχή αρκετών πολιτών της περιοχής, του αντιδημάρχου και του αρχαιολόγου κ. Αντώνη Βασιλάκη. Το θέμα ήταν η χρήση του «εκθεσιακού κέντρου» στον Πόρο από τις αρχαιολογικές αποστολές και η παρουσία τους στην περιοχή. Έφυγα με ένα αίσθημα πικρίας από αυτή τη συγκέντρωση και κυρίως από τη στάση ορισμένων συμπολιτών μας οι οποίοι προτάσσοντας το προσωπικό τους πρόβλημα, αντέδρασαν με απρεπή έως και χυδαίο τρόπο στις αρχαιολογικές δραστηριότητες της περιοχής μας. Επίσης κάποιοι συνέδεσαν την αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα με την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Η γνώμη μου είναι ότι η περιοχή μας ευτύχησε να είναι πλούσια σε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, ξεκινώντας από το σπήλαιο της Δράκαινας, ένα μοναδικό εύρημα στο χώρο της Κεφαλονιάς, και τον ηγεμονικό μυκηναϊκό θολωτό τάφο, έως τις πρόσφατες ανασκαφές και τις ανακαλύψεις στον εγγύς του τάφου χώρο, από τον αρχαιολόγο κ. Βασιλάκη, στη θέση Ρίζα που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει ήδη φέρει στο φώς εντυπωσιακά ευρήματα. Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν πρέπει να μπαίνει σε κανενός είδους διαπραγμάτευση και εμπορευματοποίηση είτε οικονομική είτε πολιτική. Λαός χωρίς μνήμη και Ιστορία είναι χαμένος. Έχουμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας αλλά και στα παιδιά μας, να αναδείξουμε την ιστορική μας ταυτότητα και διαδρομή, να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση την αρχαιολογική έρευνα και τους εκπροσώπους της. Το ότι υπάρχει από το κράτος υστέρηση και αδυναμία στο να αποζημιώσει τους θιγόμενους συμπολίτες μας δεν φταίει ούτε η αρχαιολογία ούτε πολύ περισσότερο τα αρχαία τα οποία βρίσκονται εκεί χιλιάδες χρόνια και ελπίζουμε να υπάρχουν για ακόμη περισσότερα, ώστε να τα θαυμάζουμε και να διδασκόμαστε εμείς και οι επόμενοι. Ας αποδείξουν έμπρακτα οι τοπικές αρχές (Δήμος, Περιφέρεια κλπ) το ενδιαφέρον τους δίνοντας στους αρχαιολόγους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους. Και κάτι τελευταίο: ταμπέλες, ονόματα κλπ ας τα αφήσουμε στους καθ’ ύλην αρμόδιους επιστήμονες, τους αρχαιολόγους να αποδώσουν τα ευρήματα σ'όποιον ανήκουν και όχι όπου η λαϊκή φαντασία θέλει.

Π. ΝΕΟΦΥΤΟΣ

3 σχόλια:

  1. Κατανοητή η απαγοήτευση και η πικρία, όχι όμως η οποιαδήποτε έκπληξη. Εχουμε και πρόσφατο προηγούμενο. Η ύπαρξη των ΤΕΙ στην Κεφαλονιά έχει συνδεθεί με την ενοικίαση υπόγειων, μουχλιασμένων δωματίων και την κατανάλωση σουβλακίων και άλλων ποιοτικών εδεσμάτων από την "πελατεία".
    Η συγκεκριμένη περιοχή - πολύ φοβάμαι - δε θα καταφέρει να ξεπεράσει τον εαυτό της, ούτε τώρα.
    Γι' αυτό και εσείς - στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας - πρέπει να ορίσετε ευρύτερο προσανατολισμό από την ενασχόληση στο μπλογκ μόνο με τα αρχαιολογικά. Να διαβάζουμε επιτέλους μια σελίδα του Πόρου που .....διαβάζεται.
    Καλή επιτυχία σε αυτό το ταξίδι Κάπτεν.
    Welcome to the big wide sea of blogging!

    14 Οκτωβρίου 2011 12:42 π.μ.

    Επαλήθευση λεκτικού κειμένου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kefaloniaword έχεις απόλυτο δίκιο.
    Ανάπτυξη οι συμπατριώτες μας θεωρούν τον αρχοντοχωριατισμό και την κουτοπονηριά για να κοροϊδέψουν τους τουρίστες.Δυστυχώς γι αυτό φέτος η Κεφαλονιά έφτασε να έχει τουριστική ανάπτυξη,0,7%,όταν τα άλλα νησιά είχαν 12%.
    Μόνο εμείς είμαστε έξυπνοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.
    Θα ήθελα να προτείνω να γράφουμε μόνο Ελληνικά δεν είναι όλοι γνώστες της Αγγλικής. Το καιρό του ξεπουλήματος ας κρατήσουμε και κάτι δικό μας.Την γλώσσα των προγόνων μας.
    Άλλωστε μετά από χιλιάδες χρόνια από αυτούς ακόμη περιμένουμε μήπως συμβεί κάτι καλό στην περιοχή μας.
    Από το porosweb αφού του ευχηθώ καλή επιτυχία θα ήθελα να ασχολείται πραγματικά με όλη την νοτιοανατολική Κεφαλλονιά και όχι μόνο με τον Πόρο και την Σκάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε kikirikou,
    Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά πάνω στο θέμα του "αρχοντοχωριατισμού" και μάλιστα με παραδείγματα που γνωρίζω πρώτο χέρι. Το θεωρώ όμως άκομψο αυτή τη χρονική στιγμή επειδή πρόκειται για το ξεκίνημα αυτού του ιστότοπου και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να μεγαλώσει μια αξιοπρεπής προσπάθεια για την περιοχή. Καλά να είμαστε, έχουμε χρόνο να θίξουμε όλα τα κακώς κείμενα. Προς το παρόν, ας μείνουμε στην καλή γεύση που μας αφίνει η πρώτη ανάγνωση.
    Συμφωνώ πως πρέπει να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο με υλικό που αφορά την ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω δε πως το συγκεκριμένο ιστολόγιο θα αποφύγει τις παγίδες του εντυπωσιασμού, των κακοφωνιών, της αναπαραγωγής χαζοαναρτήσεων, του κιτς κτλ. (και ο νοών, νοείτω).
    Όσο για τη γλώσσα, είμαι απ' αυτούς που πολεμούν τα απαράδεκτα greeklish με όποιον τρόπο μπορώ. Εχω επιλέξει να γράφω το δικό μου ιστολόγιο στην αγγλική για λόγους που είναι προφανέστατοι σε όποιον το έχει επισκεφτεί. (και θεωρώ πως έτσι συμβάλλω θετικά στην προβολή του τόπου, από ένα μετερίζι που γνωρίζω καλά)
    Καλή συνέχεια στα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή