Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

"ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΝΝΟΥΣ"

Geoffrey Schmalz, Lisa Mackenzie, Γεωργία Στρατούλη,
Αντώνης Βασιλάκης, και στο βήμα ο Μάκης Μεταξάς
 

Με περίσσεια την προσοχή του πολυπληθούς κοινού και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής του τόπου (Π.Αλιβιζάτος, Σπ.Μοσχόπουλος, Ν.Παπαδάτος, Θ.Γαλιατσάτος, Μ.Κοτσιλίνης κλπ) πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των ΤΕΙ Αργοστολίου, η Ημερίδα για «τις πρόσφατες αρχαιολογικές  έρευνες στην περιοχή των Πρόννων».
  Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε με τόση λεπτομέρεια το συνολικό έργο που έχει παραχθεί στο σπουδαίο «Σπήλαιο της Δράκαινας», από την αρχαιολόγο κ. Γεωργία Στρατούλη. Έγιναν αναφορές στον εντοπισμό της θέσης (στο φαράγγι του Πόρου), στην ανασκαφική περίοδο και στην επιστημονική αξιολόγηση των ευρημάτων από σπουδαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Είναι άξιο θαυμασμού το σύνολο των ανθρώπων που σε διεθνές επίπεδο έχουν ασχοληθεί με το εν λόγω υλικό, με έρευνα, συνέδρια και βιβλιογραφία.
  Ο αρχαιολόγος κ. Αντώνης Βασιλάκης παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία της ανασκαφής στα Τζανάτα και την αποκάλυψη του «πρώτου μυκηναϊκού οικισμού» στην Κεφαλονιά. Η θέση του οποίου σε συνδυασμό με τον ηγεμονικό θολωτό μυκηναϊκό τάφο στην ίδια περιοχή, επισημαίνει την σπουδαιότητα των νέων ευρημάτων και τονίζει την ανάγκη για τη συνέχιση της ανασκαφής.
  Με τη μεταφραστική βοήθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας Παναγοπούλου, οι δύο εξέχοντες ομιλητές, ο αρχαιολόγος dr.Geoffrey Schmalz και η ανθρωπολόγος Lisa Mackenzie παρουσίασαν στη συνέχεια τα θέματά τους:
Ο dr.Geoffrey Schmalz που προΐσταται των ανασκαφών στο νεκροταφείο των Πρόννων στην περιοχή Κουρνέλου, αναφέρθηκε στις ταφές που ήρθαν στο φώς από την ανασκαφική ομάδα -που αποτελείται κυρίως από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά-  και αναφέρονται στον 6ο και 5ο πΧ αιώνα, έχουν δε ιδιαίτερη σημασία στην Ιστορία των Πρόννων. Με τις επισημάνσεις της ανθρωπολόγου Lisa Mackenzie οι ταφές δίνουν εντυπωσιακές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής: δραστηριότητα, συνήθειες, κοινωνική τάξη, ασθένειες, διατροφή κλπ.

 Με τις φράσεις: «προσοχή στις αρλούμπες» (Λάζαρος Κολώνας) και «αυτή είναι η άλλη Κεφαλονιά» (Μάκης Μεταξάς) δόθηκε το μήνυμα για την ανάγκη σοβαρότητας και εκλογίκευσης των προσδοκιών, σε όσους αναζητούν εύκολους ελλιμενισμούς στο …λιμάνι του Φόρκυνα!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου