Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ (7,89% ΓΙΑ ΤΑ 3ΤΗ ΚΑΙ 7.56% ΓΙΑ ΤΑ 10ΕΤΗ ΟΜΟΛΟΓΑ) ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΙΤΑΛΙΑ!

Τελεσίγραφο διάλυσης της ευρωζώνης έστειλε η σημερινή δημοπρασία ιταλικών κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας €7,5 δις.
Και αυτό το τελεσίγραφο, ήρθε την ίδια στιγμή όπου οι κυρίαρχοι ευρωπαίκοί κύκλοι, επεξεργάζονται μέσα στον πανικό τους, "στο γόνατο" και επί ματαίω διάφορα σενάρια (βλ. παρακάτω) για τη διάσωση της ευρωζώνης ή έστω την αποτροπή ολοκληρωτικής και απολύτως ανεξέλεγκτης διάλυσης της ευρωζώνης!
Αναλυτικά, τα επιτόκια δανεισμού της ουσιαστικά πτωχευμένης Ιταλίας, έφτασαν το 7,89% για τα 3τη ομόλογα (από 6,06% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία) και το 7,56% για τα 10ετη ομόλογα (από 4,93% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία).
Το μήνυμα της συγκεκριμένης δημοπρασίας είναι σαφές: δεν υπάρχει αύριο ούτε για την Ιταλία ούτε φυσικά για την ίδια την ευρωζώνη. Η επερχόμενη κατάρρευση της χώρας με το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος χρέος στην ευρωζώνη (€1,9 τρις) είναι σίγουρο ότι θα συμπαρασύρει το σύνολο της νομισματικής ένωσης, στέλνοντας το ευρώ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
Είναι πλέον δεδομένο, πως το ιταλικό χρέος δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές, καθώς τέτοια επιτόκια δανεισμού καθιστούν απολύτως αδύνατη την οποιαδήποτε δημοσιονομική διαχείριση.
Συγχρόνως, είναι αδύνατη και η τροϊκανή αναχρηματοδότηση του ιταλικού χρέους, στα "πρότυπα" δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας! Μόνο για το 2012, η Ιταλία έχει να αναχρηματοδοτήσει κρατικά αξιόγραφα (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια) συνολικής €440 δις, ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να διατεθεί από EFSF και ΔΝΤ, δεδομένων των "αναγκών διασωλήνωσης" Ελλάδας - Ιρλανδίας - Πορτογαλίας (και αύριο της Ισπανίας)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου