Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Καμίλα και Άννα-Ντιέγκο

Ana-Teresa Diego  &  Camila Vallejo
Την τελευταία εβδομάδα δύο νέες γυναίκες αναδείχτηκαν και τιμήθηκαν. Και οι δύο φοιτήτριες, όμορφες, στρατευμένες στις κομμουνιστικές νεολαίες των αντίστοιχων χωρών τους, της Αργεντινής και της Χιλής. Η μια, 23 ετών, είναι η Camila Vallejo (στη φωτό δεξιά), η φωνή και το πρόσωπο των εξεγερμένων φοιτητών στη Χιλή, που από τον Αύγουστο αγωνίζονται υπέρ μιας παιδείας δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής. Η Καμίλα τράβηξε την διεθνή προσοχή όχι μόνο λόγω της εντυπωσιακής της εμφάνισης αλλά κυρίως για την καθαρότητα του λόγου της και το βάθος των επιχειρημάτων της. Το περιοδικό ΤΙΜΕ την κατέταξε ανάμεσα στις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2011, ενώ έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian την ανέδειξε προσωπικότητα της χρονιάς στην πατρίδας της. Είναι επικεφαλής των κομμουνιστικών νεολαιών της Χιλής και αντιπρόεδρος της χιλιανής ένωσης φοιτητών.
Η άλλη κοπέλα (αριστερά) είναι η Ana Teresa Diego από την Αργεντινή, 22 ετών. Φοιτήτρια στη σχολή Αστρονομίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Λα Πλάτα και στρατευμένη στην Κομμουνιστική Νεολαία Αργεντινής. Έξυπνη, αλέγρα και αλληλέγγυα. Όλα αυτά όμως πριν 35 χρόνια. Κουκουλοφόροι στρατολογημένοι από την δικτατορία την απήγαγαν καθώς έβγαινε από τη σχολή της. Από τότε παραμένει αγνοούμενη.
Από αυτόν τον Δεκέμβρη, με την ομόφωνη συμφωνία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε από έναν Αργεντίνο αστρονόμο θα φέρει το όνομά της εξαφανισμένης φοιτήτριας αστρονομίας: Anadiego.
«Είναι η πρώτη φορά που δίνεται το όνομα ενός θύματος των δικτατοριών του Νότιου Κώνου (Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη) σε ένα σώμα του ηλιακού συστήματος. Σήμερα, από τα σπλάχνα της γης, η Άννα Τερέσα ξαναγεννιέται για να καταλάβει για πάντα μια θέση στον ουρανό, σαν σύμβολο και μνήμη της βαρβαρότητας του χθες και προειδοποίηση για αυτό που δε θέλουμε να επαναληφθεί αύριο», δήλωσε ο Ουρουγουανός καθηγητής Julio Ángel Fernández, μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Μικρότερων Άστρων της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.
«Ένα από τα αστέρια που εκείνη ονειρεύτηκε να ανακαλύψει κάποια μέρα θα φέρει από τώρα και στο διηνεκές το όνομα Anadiego έτσι ώστε όποιος κοιτάζει το νυχτερινό ουρανό να βρίσκει ένα ενθύμιο της αγάπης της και του αγώνα της», είπε ο Adrian Brunini, κοσμήτορας της σχολής όπου σπούδαζε η Ana Teresa.
Πλέον μπορεί να δοθεί και μια διαφορετική απάντηση στην ερώτηση πότε θα επιστρέψουν οι εξαφανισμένοι των δικτατοριών: «Κάθε φορά… που κοιτάζουμε το στερέωμα»!
Sierra Maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου