Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΕΦΑΠΑΞ, ΠΟΙΟ ΕΦΑΠΑΞ?

Καταργείται στην πράξη το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων καθώς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων οδεύει προς πτώχευση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, με τα σημερινά δεδομένα, όποιος υπάλληλος συνταξιοδοτείται από εδώ και πέρα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 8 χρόνια για να λάβει εφάπαξ και μάλιστα μειωμένο.
Προφανώς το γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για χρήματα τα οποία έχουν παρακρατηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους και θεωρητικά είναι εγγυημένα από το κράτος δεν έχει καμία αξία στην Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου. Επίσης, το γεγονός ότι το εφάπαξ ουσιαστικά δεν αποτελεί το είδος της αντιπαροχής για το οποίο πληρώνουν οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα από τους κυβερνώντες ή τους συνδικαλιστές ούτως ώστε να σταματήσουν οι κρατήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων για το σκοπό αυτό.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε και στην εφημερίδα «Ημερησία» ο γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ και αντιπρόεδρος των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία Νίκος Καλάκος, όποιος συνταξιοδοτείται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να περιμένει την καταβολή του εφάπαξ το 2020.
Στο Ταμείο αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 60.000 αιτήσεις για την ικανοποίηση των οποίων απαιτούνται 2,3 δισ. Ευρώ μετά και τις μειώσεις των ποσών (κατά 15% για όσους αποχώρησαν μέσα στο 2010 και κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2011) που έχουν κατεβάσει το σύνολο του ποσού στα 38.000 από 44.000 ευρώ που ήταν.
Τα χρήματά αυτά δεν υπάρχουν παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά της τάξης του 1% επί του μισθού τους στο ΤΠΔΥ.
paraskinio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου