Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ιζζέτ Τζελάσιν: "Μαύρος ουρανός, Μαύρη Θάλασσα"

Ένας 18χρονος μαθητής κατεβαίνει στην πλατεία Ταξίμ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Μέσα σε ένα κλίμα γενικής κινητοποίησης, η αριστερά δίνει το παρών με όλα της τα ρεύματα. Μαρξιστές, Λενινιστές, Τροτσκιστές, Μαοϊκοί, αντιεξουσιαστές δημιουργούν ζώνες... «ελεύθερου αέρα».
 Η συντηρητική κυβέρνηση μπροστά στον φόβο της... «κόκκινης απειλής» κινητοποιεί τις δυνάμεις καταστολής. Ο νεαρός με το εμβληματικό όνομα Μπαρίς, που σημαίνει ειρήνη στα τουρκικά, μαγεύεται από την ορμή των κινητοποιήσεων, τα συνθήματα, τα πανό, τις μουσικές.
Παράλληλα όμως, αντιδρά περίεργα βλέποντας τις φιλονικίες για το ποιος μπορεί εκπροσωπεί «καλύτερα» την εργατική
τάξη. Μέσα από έντονες λογομαχίες μαοϊκών φιλοσταλινικών και τροτσκιστών, σαν πλάνο από ταινία του Μπονιουέλ, ένας εργάτης που τους παρακολουθεί «χαζεμένος» , προτείνει να το ρίξουν κορώνα γράμματα!
Ακολουθεί ένα πραγματικό μακελειό. Τριάντα τέσσερις νεκροί, οι πιο πολλοί ποδοπατημένοι από τους πανικόβλητους διαδηλωτές, και εκατοντάδες τραυματίες. Ο Μπαρίς δεν μπορεί να αντιληφτεί το μέγεθος του γεγονότος.
Μέσα στον πανικό θα γνωρίσει μια όμορφη επαναστάτρια, την Ζουχάλ, που τον ρωτάει αν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τα όπλα, όταν διαφεύγουν από την Πλατεία Ταξίμ. Αυτό θα αποτελέσει και την αρχή για την δημιουργία της σχέσης ανάμεσα στον νεαρό Μπαρίς και την Ζουχαλ.
Το πλάνο της ζωής του Μπαρίς ανατρέπεται. Ο ίδιος Θα βρεθεί στη φυλακή ενώ θα χάσει τον φίλο του από επίθεση φασιστών. Στην επίθεση αυτή θα τραυματιστεί και ο ίδιος πολύ σοβαρά.
Στο μυαλό του πάντα θα υπάρχει το «αιώνιο δίλημμα»... ένοπλη πάλη ή ειρηνικός αγώνας;
Ο ήρωας αποφασίζει να πάρει το δρόμο της «ειρηνικής πάλης» διαφωνώντας ανοικτά με την ένοπλη πάλη. Χρησιμοποιεί τη δύναμη του έντυπου λόγου και γίνεται πολιτικός συντάκτης.
Η Ζουχάλ θα πάρει το δρόμο της ένοπλης δράσης. Θα γίνει αντάρτισσα πόλης με το όπλο στο χέρι και θα προσπαθήσει να οικοδομήσει αντάρτικο στρατό. Η ένοπλη εξέγερση είναι πάντα στο μυαλό. Θα βρεθεί όμως απομονωμένη με μια μικρή ομάδα κάπου κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.
Θελκτική γραφή, με έντονα «κάδρα» πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων, ιστορικά «πατήματα» με ελεύθερο αστυνομικό ύφος συνθέτουν ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό βιβλίο. Ο «Μαύρος ουρανός, μαύρη θάλασσα» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ιζζέτ Τζελάσιν, το οποίο γράφτηκε στα νορβηγικά και τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου πολιτικού μυθιστορήματος.

Ιζζέτ Τζελάσιν


Τίτλος: Μαύρος ουρανός, μαύρη θάλασσα
Συγγραφέας: Ιζζέτ Τζελάσιν
Εκδόσεις: Πόλις, 2011
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου