Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

“Ως πρόβατο επί σφαγή οδηγήθηκε η Ελλάδα στο κούρεμα”

Τσάρλς Νταλάρα
Βόμβα ένα τρισ. Ευρώ στην παγκόσμια οικονομία θα προκαλούσε ένα ντόμινο χρεοκοπίας με αρχή την Ελλάδα. Αυτό περιγράφει εν πολλοίς εμπιστευτικό έγγραφο από το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), δηλαδή από τον Τσάρλς Νταλάρα.

«Οι ζημιές είναι δύσκολο να υπολογιστούν με οποιοδήποτε βαθμός ακρίβειας, αλλά δύσκολα δεν θα ....
ξεπερνούσαν το ένα τρισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters.
To έγγραφο υποστηρίζει πως ελληνικό χρεοστάσιο θα οδηγούσε πιθανότατα στην ανάγκη εξωτερικής στήριξης προς την Ιταλία και την Ισπανία για την ανάσχεση του κινδύνου διάχυσης.
Οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικές και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που θα χρειάζονταν σχεδόν 380 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει το κείμενο.
Η ζημιά θα ήταν τεράστια και για την ΕΚΤ καθώς, υποστηρίζει το έγγραφο, η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνά το 200% της κεφαλαιακής της βάσης ενώ θα εγείρονταν και
υψηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα.
Όλα αυτά φυσικά αποκαλύπτονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση της πορείας της διαδικασίας του PSI, η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να φθάσει στο 75% έως 80%.
Όπως σημειώνει ο αξιωματούχος, «η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC’s) είναι σχεδόν βέβαιη». Σε αυτήν την περίπτωση η συμμετοχή στο PSI θα φθάσει το 90% έως 95%, προσθέτει ο ίδιος.
Είναι προφανές ότι το εμπιστευτικό έγγραφο επίτηδες διέρρευσε ώστε η συμμετοχή στο κούρεμα να είναι μεγάλη. Άλλωστε, μια παγκόσμια κρίση, μια κατάρρευση της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ιταλίας, την Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, θα έφερνε πολύ μεγαλύτερες ζημιές στους ομολογιούχους.

Ωστόσο, αυτό το έγγραφο που συντάχθηκε πριν 20 ημέρες αποδεικνύει ότι είχαν δίκιο όσοι έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πάει σαν πρόβατο στη σφαγή. Ο φόβος παγκόσμιας αναταραχής από ένα ελληνικό χρεοστάσιο, ήταν το καλύτερο διαπραγματευτικό όπλο.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Βενιζέλος προτίμησαν να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχθούν ότι τους υπαγόρευσαν τα αφεντικά τους. Τι κερδίσαμε από όλη αυτή τη διαδικασία; Ένα ακόμη δάνειο που θα ακολουθήσει από ακόμη ένα 50 δισ. και πολύ σκληρά μέτρα τα οποία διαλύουν την ελληνική κοινωνία.
Κανείς δεν επέσεισε στους ξένους το φόβο της χρεοκοπίας της Ελλάδας και των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία. Έβηχε ο Σόιμπλε και πάθαιναν πνευμονία στην Αθήνα. Μιλούσε ο Γιούνκερ για χρεοκοπία και λούφαζαν στα γραφεία τους οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάντιας.
Έστω ένας αν τολμούσε να πει ότι δεν αντέχει η Ελλάδα κι ότι είναι καλύτερο να χρεοκοπήσει τότε να δούμε που θα έβρισκαν ένα τρισ. Ευρώ τουλάχιστον.
Προτίμησαν την υποταγή και βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Διότι τελικά είναι καλύτερο ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου