Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ


Αν θυμηθούμε τα όσα έλεγε η τρόικα τον Μάιο του 2010, τότε που έβαζε τη χώρα στον γύψο του Μνημονίου, σε λίγους μήνες, αρχές του 2012, η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές και θα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με βάση αυτή την πρόβλεψη επιβλήθηκε στην κοινωνία ένα θηριώδες πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης, που βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και σπέρνει οικονομικά και κοινωνικά ερείπια.
Προχθές ο τροϊκανός του ΔΝΤ Π. Τόμσεν επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ισχυρίστηκε ότι δεν έφταιγε ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός του Μνημονίου, αλλά η ατολμία και οι παλινωδίες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αναμφίβολα τέτοιες υπήρξαν και επέτειναν το χάος. Η μήτρα όμως των τραγικών αδιεξόδων είναι αυτή καθεαυτή η
στρατηγική του Μνημονίου. Με αφορμή τη δημοσιονομική κρίση επιχειρείται η λεηλασία κοινωνικών δικαιωμάτων. Με την επίκληση της "ανταγωνιστικότητας" επιβλήθηκε άγρια λιτότητα και τροφοδοτείται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.
Τώρα οι τροϊκανοί "σοφοί" μεταθέτουν τα επιτεύγματά τους για την επόμενη δεκαετία! Σε συνθήκες αρχόμενης παγκόσμιας ύφεσης και διευρυνόμενης ευρωπαϊκής κρίσης, μπαίνει ο στόχος των πλεονασματικών προϋπολογισμών, ώστε μέχρι το 2020 να σχηματιστούν πλεονάσματα συνολικής αξίας 85 δισ. ευρώ. Ένας τέτοιος στόχος για να επιτευχθεί χρειάζεται ανάπτυξη 4,5% ετησίως, κάτι που καμιά χώρα της Ε.Ε. δεν κατόρθωσε την τελευταία εικοσαετία.
Τι σημασία έχει τι θα πουν οι τροϊκανοί το 2020... Μέχρι τότε μπορεί να έχει διαλυθεί η κοινωνία, μπορεί να έχει ταπεινωθεί η χώρα, μπορεί η νέα γενιά να ζήσει το μέλλον ως εφιάλτη.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι πειθήνιος μαθητής του Μνημονίου. Αρνείται να βγάλει συμπεράσματα και επικαλείται άλλοθι τύπου τρόικας. Έχει αναλάβει εργολαβία το έργο της σκληρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού καπιταλισμού και τη συνακόλουθη ανασυγκρότηση του αστικού πολιτικού συστήματος.
Αυτή τη φορά όμως αναπτύσσονται νέες λαϊκές αντιστάσεις. Η πολιτική κυριαρχία του δικομματισμού αποτελεί παρελθόν. Η λαϊκή κινητικότητα σιγά-σιγά εγγράφεται στη δυνατότητα εναλλακτικών πολιτικών για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Γι' αυτό οι κυρίαρχες δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να συκοφαντήσουν και να περιθωριοποιήσουν την αριστερά (ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ) και να μεταθέσουν για αργότερα το "πικρό ποτήρι", γι' αυτούς, των εκλογών.
Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου