Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΝΤΟ ΣΑΝ ΤΟΝ.. ΚΑΝΤΟΝΑ

Η είδηση έμοιαζε αληθοφανής κι όχι επειδή ήταν πρωτοσέλιδη στη γαλλική «Libération». Η αλήθεια όμως είναι πως σε κανέναν δεν θα προξενούσε έκπληξη αν πράγματι ο Έρικ Καντονά έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας στις προσεχείς εκλογές.
Ο «βασιλιάς Ερρίκος» όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί της United, ο σπουδαιότερος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα με το νούμερο 7 σύμφωνα με δημοψήφισμα, ήταν ένας ιδιαίτερος ποδοσφαιριστής, που εξελίχθηκε σε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, από την πρώτη σελίδα της γαλλικής εφημερίδας ζητούσε τις υπογραφές 500 δημάρχων προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Γαλλίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο. Στην επιστολή του προς τους δημάρχους ανέφερε πως «είναι ένας πολίτης με γνώση του τι συμβαίνει αυτή την εποχή, η οποία προσφέρει περιορισμένες ευκαιρίες στους νέους και δημιουργεί βίαιες και συστημικές αδικίες». Λίγες ώρες μετά αποδείχθηκε ότι συμμετείχε σε μια διαφημιστική καμπάνια για φιλανθρωπικούς
σκοπούς, προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια προς τους άστεγους και τους άπορους. «Συμφωνήσαμε ότι χρειαζόμαστε διαφήμιση, οπότε καταλήξαμε σε αυτό το τρικ» είπε ο Καντονά.
Με καταγωγή από την Κορσική και την Καταλονία, ο Έρικ Καντονά ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα τσικό τοπικής ομάδας της Μασσαλίας, ως τερματοφύλακας, για να μεγαλουργήσει ως μεσοεπιθετικός στο Μάντσεστερ και να ταυτιστεί με την επάνοδο της ομάδας του Άλεξ Φέργκιουσον στους τίτλους. Στο ενδιάμεσο έκανε συλλογή από κόκκινες κάρτες, πειθαρχικές ποινές, ανταλλαγές γαλλικών με συμπαίκτες και αντιπάλους και φυσικά φάσεις σπάνιας ποδοσφαιρικής ευφυΐας. Ο ίδιος ξεχωρίζει τη συμπλοκή του (ποια συμπλοκή, κανονικό ξυλοφόρτωμα) με έναν οπαδό της Crystal Palace. Λίγο πριν εκτίσει την ποινή του –120 ώρες κοινωφελούς έργου–, σε συνέντευξη Τύπου, με το γιακά του χαρακτηριστικά σηκωμένο, δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας «όταν οι γλάροι ακολουθούν την τράτα, είναι επειδή νομίζουν ότι οι σαρδέλες θα ριχτούν στη θάλασσα».
Πριν από μερικούς μήνες, μέσω ενός βίντεο καλούσε τον κόσμο να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες στις 7 Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί έστω ένα πρώτο χτύπημα στο «διεφθαρμένο, εγκληματικό» τραπεζικό σύστημα. Κατά τον Καντονά η εντυπωσιακή μαζική διαμαρτυρία των Γάλλων αποδείχθηκε αναποτελεσματική και το μόνο που μένει είναι ο πόλεμος στο σύστημα: «Τι είναι το σύστημα; Το σύστημα είναι χτισμένο πάνω στην δύναμη των τραπεζών, οπότε μπορεί να καταστραφεί μέσω των τραπεζών. Ούτε όπλα, ούτε αίμα. Τίποτα. Δεν είναι περίπλοκο. Έπειτα θα μας ακούνε με διαφορετικό τρόπο».
Τον δρόμο του Έρικ ακολούθησαν πέντε μόλις ακτιβιστές.!! Ο ίδιος δεν γνωρίζουμε αν απέσυρε εκείνο το πρωινό του Δεκέμβρη τις καταθέσεις του. Το μόνο σίγουρο είναι πως σκέφτεται και αναρωτιέται, έστω καθήμενος σε κάποια αντίκα πολυθρόνα του πολυτελούς διαμερίσματός του...
City press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου