Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Αντιμέτωπος με την Ιστορία και τη χρεοκοπία

Την ώρα που ο μεταβατικός πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τα μέλη του υπουργικού συμβούλιου ότι το PSI εξελίσσεται βάσει σχεδίου και δεν απομένουν παρά μερικές τεχνικές λεπτομέρειες, όπως η έκδοση διαταγμάτων και εγκυκλίων, για την ολοκλήρωσή του, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, χαρακτήριζε «αχαρτογράφητα νερά» το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ αύριο ετοιμάζει διάγγελμα προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης της χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Και αν στην Αθήνα ο Λ. Παπαδήμος, σε ευθεία συνεννόηση με τον Β. Βενιζέλο, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη καθησυχάζοντάς την, στο Βερολίνο η Μέρκελ δοκιμάζεται σκληρά από τη
Βουλή της, καθώς πληθαίνουν οι φωνές των Γερμανών πολιτικών που αναφέρουν ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, ούτε το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ούτε το PSI μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, άρα οι Γερμανοί δεν έχουν κανένα λόγο να συμβάλουν περαιτέρω στη δανειακή στήριξη της χώρας.

Διαδρομή
Αναμφισβήτητα, λοιπόν, οι επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι την προκήρυξη των εκλογών είναι οι πλέον καθοριστικές για την πολιτική αλλά και την προσωπική διαδρομή του Λ. Παπαδήμου στον οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει η βόμβα τής, έστω και ελεγχόμενης, χρεοκοπίας που θα σημάνει αυτόματα στάση πληρωμών. Οι προσπάθειές του πλέον δεν κατευθύνονται προς το πεδίο σωτηρίας της Ελλάδας αλλά της προσωπικής του «επιβίωσης», καθώς το PSI εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση του, αυτήν της υλοποίησης, και απαιτείται η οικιοθελής συμμετοχή των εκατοντάδων πιστωτών ανά τον κόσμο σε ένα τόσο μεγάλο και άνευ ιστορικού προηγουμένου «κούρεμα». Επίσης, με δεδομένη την πρόσφατη υποβάθμιση της χώρας από τον FITCH και τις αρνητικές εκθέσεις των επενδυτικών οργανισμών για το νέο δανειακό πρόγραμμα, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται και το αποτέλεσμα καθίσταται στην καλύτερη περίπτωση από αμφίρροπο έως αμφίβολο. Παρά ταύτα, όμως, όχι μόνο δεν χάνει το κουράγιο του, αλλά εξακολουθεί να παρεμβαίνει υπέρ του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα ζητήματα, εκτός της μεταβατικής του αρμοδιότητας, όπως στις κρίσεις της Αστυνομίας, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Δώδεκα χρόνια πίσω δείχνει ο δείκτης Προυστ
Δυστυχώς, την ώρα που ο Παπαδήμος με το γνωστό μειλίχιο ύφος του και το μόνιμα εύθυμο πρόσωπό του υπόσχεται «καλύτερες ημέρες» και «έξοδο από την κρίση», ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οργανισμοί αποτυπώνουν την οδυνηρή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Μετά το γερμανικό ινστιτούτο IFO, σειρά είχε προχθές ο Economist όπου σε έκθεσή του αναφέρει ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία έχει γυρίσει τη χώρα 12 χρόνια πίσω, βάσει της «μέτρησης Προυστ», που αποτιμά επτά βασικές οικονομικές παραμέτρους. Οι συντάκτες του περιοδικού «εισάγουν» τον... λογοτεχνικής έμπνευσης δείκτη Προυστ (υπενθυμίζεται πως το μεγάλο έργο του Γάλλου συγγραφέα ήταν το «Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο»), που ουσιαστικά έχει τρεις ομάδες συνισταμένων: Η πρώτη αποτελείται από την περιουσία των νοικοκυριών, την τιμή των μετοχών και χρεογράφων και την τιμή κατοικιών, η δεύτερη από την ετήσια παραγωγή και την ιδιωτική κατανάλωση και η τρίτη από τους πραγματικούς μισθούς και την ανεργία. Βάσει αυτών, λοιπόν, η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη «επαναφορά», γυρίζοντας κατά 12 χρόνια στο 2000. Οι υπόλοιποι «υπερχρεωμένοι» της ευρωζώνης –Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία– έχασαν μεταξύ επτά και δέκα χρόνων. Η Γαλλία έχει χάσει κάτι λιγότερο από έξι χρόνια και η Γερμανία λίγο περισσότερο από δύο. Εκτός ευρωζώνης, οι μεν ΗΠΑ έχουν χάσει δέκα χρόνια και η Βρετανία οκτώ. Όσον αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα, οι δείκτες που απεικονίζουν περισσότερο την κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχουν καταγράψει μεγαλύτερη υποχώρηση: Ιδιαίτερα η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του '90, σύμφωνα με το περιοδικό. Το πραγματικό εισόδημα γύρισε «μόλις» έξι χρόνια πίσω. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαιτέρως το τελευταίο πεντάμηνο, όπου επιβλήθηκαν δύο νέοι φόροι στα ακίνητα, αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 23%, ενώ μειώθηκαν και πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω κατά 20% μισθοί και συντάξεις.
παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου