Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ": ΟΙ ΘΕΡΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΠΑΡΙΣΙ, Ν.ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
Ενθουσιώδεις ήταν οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό που έλαβαν χώρα το Σάββατο σε δεκάδες πόλεις του κόσμου στο πλαίσιο του κινήματος «Είμαστε Όλοι Έλληνες»
Στο Βερολίνο η συγκέντρωση έγινε έξω από το ελληνικό προξενείο στην πλατεία Wittenberg. Δεκάδες Ελλήνων αλλά και Γερμανών, συγκεντρώθηκαν εκεί και διακήρυξαν τη συμπαράστασή τους. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης.
Στο Παρίσι, χιλιάδες άτομα, όλων των ηλικιών, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, γέμισαν την πλατεία του Τροκαντερό, με συνθήματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα ήταν μαχητική και ενθουσιώδης. Οταν αντήχησε η ελληνική μουσική, αυθόρμητα το πλήθος πιάστηκε στο χορό κάτω από το βλέμμα των αγαλμάτων που στολίζουν την πλατεία. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 20 γαλλικές οργανώσεις, καθώς και Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Παρίσι, στη δε πρώτη γραμμή της πορείας που ακολούθησε, και άτομα με τη μάσκα των «Αnonymous».
Με ένα μπλε μπερέ και κρεμασμένο στο στήθος ένα πλακάτ, ένας 60χρονος Γάλλος δηλώνει: «Είμαστε όλοι Ελληνες ξεμαδημένοι!» ενώ από τα μεγάφωνα αντηχούν τα συνθήματα:«Προσοχή, αύριο θα γίνει και εδώ Αθήνα», «Σήμερα η Ελλάδα, αύριο εσύ», «Κάτω το ΔΝΤ», «Αλληλεγγύη για την Ελλάδα και ενάντια στις Τράπεζες», «Οχι σε Μέρκελ και Σαρκοζί που στραγγαλίζουν τους λαούς», «Αυτοί που σπέρνουν τη μιζέρια θα εισπράξουν τον θυμό».
Υστερα από ένα δίωρο στην πλατεία του Τροκαντερό, ξεκίνησε πορεία με προορισμό, την ελληνική πρεσβεία, το κτίριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γειτνιάζουν στη λεωφόρο Ιενά, που μαζί με τη λεωφόρο Κλεμπέρ είχαν αποκλεισθεί από την κυκλοφορία.
Στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή περίπου 300 ατόμων -ελληνικής καταγωγής και μη πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν η συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Παγκόσμια Ημέρα Κινητοποίησης: Είμαστε όλοι Έλληνες».
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο «Λίμπερτι Πλάζα» (Ζουκότι Παρκ), στην περιοχή της Γουόλ Στριτ. Στη γεμάτη παλμό συγκέντρωση συμμετείχαν φοιτητές, ομογενείς, Αμερικανοί υποστηρικτές του κινήματος «Occupy Wall Street», καταγγέλλοντας τα μέτρα που «τόσο βίαια και με τη μορφή του κατεπείγοντος επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία», χωρίς να έχουν στόχο «την κοινωνική, πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση, την πρόοδο ή την ανάπτυξη». Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Βαρκελώνη, στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.


Τέλος, σε μια άκρως συμβολική πράξη, δύο δήμαρχοι στην Ιταλία, ο Μάρκο Γκάλντι της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι, έξω από το Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας και ο Τζοβάνι Μοσκατιέλο της Μπαρονίσι αποφάσισαν χωριστά να προσφέρουν το μισθό τους (1.100 και 780 ευρώ αντίστοιχα) για τη στήριξη του ελληνικού λαού.
Η καταβολή του μισθού του Γκάλντι υπέρ της Ελλάδας θα ξεκινήσει από αυτόν τον μήνα. Στην επιστολή του, ο Ιταλός δήμαρχος αναφέρει:
«Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό. Έστω και αν η Ελλάδα μάς έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μάς έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της.
» Όσοι κυβέρνησαν τα χρόνια αυτά στην Ελλάδα, οπωσδήποτε διέπραξαν σοβαρότατα λάθη, αλλά θα ήμασταν και εμείς, τώρα, άλλο τόσο ανεύθυνοι, αν δεν στηρίζαμε -με κάθε δυνατό μέσο- αυτή τη χώρα, που είναι η κοιτίδα τού πολιτισμού μας».
Η ΑΘΗΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου